Bezienswaardigheden in Normandie

Normandie is een regio in Noord Frankrijk met een rijke historie en vele bezienswaardigheden. Hieronder een lijst met een aantal van de mooiste bezienswaardigheden:

  1. Rouen, de hoofdstad van de regio. Haar centrum is een van de mooiste in de regio en bevat vele sfeervolle straatjes, vakwerkhuizen en bezienswaardigheden. Met name de Place de Vieux-Marché (de oude marktplaats), de Palais de Justice en de Notre-Dame van Rouen zijn zeker de moeite van het bezichtigen waard.
  2. De krijtrotsen. De kustlijn van Normandie wordt gekenmerkt door haar prachtige krijtrotsen. Een bezoek aan Normandie is niet compleet zonder een bezoek aan de kust om de krijtrotsen te bewonderen.
  3. Centre Juno Beach. De bevrijding van Europa van de Duitsers is begonnen met de invasie van Normandie. Het Centre Juno Beach is een museum die alles over dat moment verteld, van de geallieerden die in hun landingsvoertuigen de kusten bestormden, tot de Duitsers in hun bunkers die hen probeerden tegen te houden.
  4. Grandcamp-Maisy. Dit pitoreske dorpje heeft een museum bestaande uit bunkers en fortificaties van de Atlantikwall, de fortificatie van de westkust van Europa door de Duitsers. Een Engelsman genaamd heeft Gary Stern dit deel van de fortificaties opgegraven en er een museum van gemaakt. Zie hoe het er in de tweede wereldoorlog heeft uitgezien voor de Amerikaanse Rangers die dit deel hebben bestormd.
  5. De invasiestranden. Uiteraard mogen deze stranden niet ontbreken, hier zijn tijdens D-Day Britse en Amerikaanse troepen de strijd aan gegaan met de Duitsers. Een groot deel van de troepen arriveerden in Normandië via het water en kwamen via de stranden aan land. Deze stranden die in de vijf sectoren Utah, Omaha, Gold, Juni en Sword ingedeeld zijn vormen tegenwoordig mede om die reden een bezienswaardigheid voor geïnteresseerden in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.
  6. Colleville Sur Mer. Hier ligt het grote en indrukwekkend Amerikaanse kerkho. Enkele gegevens: de totale oppervlakte bedraagt 70 hectaren. Alles is in Carrara marmer. In totaal zijn er 9.386 graven, waaronder 307 onbekende, één graf waarin zowel vader als zoon rusten en 33 gevallen waar twee broers naast elkaar zijn begraven. De 14.000 anderen die in de streek begraven werden zijn op vraag van de familie gerepatrieerd.
  7. Monethuis. Het woonhuis waar de Franse impressionist Claude Monet woonde is tegenwoordig gewijd tot een museum aan hem. Naast zijn huis behoort ook de tuin waar hij zijn schilderijen gemaakt heeft to het museum. Het museum is in Giverny, daar waar de rivier Epte in Seine stroomt.
  8. Mont Saint-Michel. In het verleden was dit eiland alleen te voet te bereiken, tegenwoordig loopt er een brug van het vaste land naar het schiereiland. De statige abdij bovenop het eiland is een populaire bezienswaardigheid en is een van de beroemdste bouwwerken van Frankrijk.
  9. Bayeux. Dit is een gezellig provinciestadje met even gezellige winkelstraten. Tijdens de tweede wereldoorlog is zij het oorlogsgeweld bespaard gebleven. De twee grootste bezienswaardigheden in Bayeux zijn de kathedraal en de Tapisserie de Bayeux. De kathedraal stamt uit de elfde eeuw en is een van de mooiste gotische kathedralen. De Tapisserie de Bayeux was oorspronkelijk bedoeld om kooromgang van de kathedraal te versieren bij feestelijkheden. Nu is het ondergebracht in een museum (Centre Guillaume le Conquerant) op loopafstand van de kathedraal. Het tapijt is 70 meter lang en geeft de verovering van Engeland door Willem de Veroveraar weer.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: