Is een vakantiereis naar Noord-Korea ethisch verantwoord?

De uitzending van BNN ‘s  3 op Reis op 1 januari 2012,  waarin Floortje Dessing verslag deed van haar reis naar Noord-Korea, heeft mij toch aan het denken gezet. In die uitzending heeft zij een gesprek met een Engelsman, die vakantiereizen naar Noord-Korea organiseert en dat hartstochtelijk verdedigt. Wij krijgen nl. de kans om ons beeld van de gewone Noord-Koreaanse bevolking bij te stellen en enigen van hen krijgen de kans om met buitenlanders contact te krijgen. En dat contact levert altijd meer op dan het blijven isoleren van Noord-Korea.

Maar is deze houding te verdedigen? Volgens reisorganisatie Koning Aap wel, zoals ik zelf kon beleven tijdens een bezoek aan een presentatie van hun vakantiereizen  voor 2011. Maar volgens mij niet. Noord-Korea is het laatste Stalinistische land ter wereld. Een land dat er zeer goed in slaagt zijn bevolking totaal van de buitenwereld te isoleren en te hersenpoelen met zijn stalinistische leer. Gezien de taferelen tijdens de begrafenis van de oude leider Kim Jong-il lukt dat nog steeds uitstekend. Hij, zijn voorganger, vader Kim il Sung en zijn zoon en opvolger, Kim Jung-un worden nog steeds vereerd als goden en hun volledig mislukte ideologie van totale autarkie, Juche, is nog steeds onaantastbaar. Mensen met enige vorm van kritiek of die op andere wijze verzet bieden, gaan samen met hun kinderen en ouders de concentratiekampen in. Zo worden ter afschrikking 3 generaties gestraft. Ook vluchten of tijdelijk  het land verlaten  vanwege de aanhoudende voedseltekorten en schaarste aan alles wordt zwaar gestraft. Ook hierop staat het concentratiekamp of zelfs de doodstraf. Christen-zijn en daarmee de bijna goddelijke status van de leider ontkennen is natuurlijk ook vragen om dezelfde repressailles. Geen wonder dus dat er vele van die concentratiekampen zijn waarin enige honderdduizenden Noord-Koreanen vastzitten.

Vakantiereizen naar Noord-Korea zullen niets veranderen. Zoals we in Floortjes uitzending konden zien, kun je meteen bij aankomst je mobiele telefoon of andere mogelijkheden waarmee je vrij kunt communiceren, inleveren. Vrij en zonder begeleiding van gidsen (en spionnen) bewegen is ook onmogelijk. Je krijgt alleen dat te zien en die mensen te spreken, die het bewind voor jou heeft uitgezocht om voor een vertekend positief beeld te zorgen. In feite spek je alleen de kas van de stalinistische staat. Tussenpersonen, d.w.z. handelaren op de zwarte markten e.a. ritselaars, die het regime nodig heeft om de economie nog enigzins te laten functioneren, kunnen misschien  meeprofiteren (hoewel ook zij kort worden gehouden, zie het verlies van hun financiële reserves door de totaal mislukte geldhervorming in 2009). Maar de massa zeker niet. Je rekt daarmee alleen de overleving van dit verwerpelijke bewind en stelt de heersende elite van hoge partijfunctionarissen en legerofficieren weer in staat te blijven graaien uit de staatskas.

Ik wil hier niet aan meedoen. Mijn geld verbetert of verandert het lot van het overgrote deel van de Noord-Koreaanse bevoking zogezegd niet. Voor een verbetering moet eerst het regime vallen. Een regime dat vanwege de angst voor verlies van haar politieke en economische machtspositie niet bereid is tot verandering en steeds weer kiest voor nog meer repressie. De keuze staat voor iedereen vrij, maar ik zeg daarom nee!!!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: