Praag, mooie stad aan de Moldau

Het is nu al weer bijna vijf jaar geleden dat ik Praag heb bezocht. Een stad gelegen op heuvelachtig terrein aan beide oevers van de Moldau, midden in het hart van Tsjechië. Praag bleek een fantastisch mooie stad met een grote uitstraling.

De Praagse Burcht is al zeker de moeite waard. Hier bevindt zich de grootste kerk van het land, de St. Vituskathedraal. Een kerk met schitterende glas in lood ramen, de tombe van St. Wenceslas en de kroningskamer met de Boheemse kroonjuwelen.  De koninklijke grafkelder biedt er de laatste rustplaats aan vele Boheemse koningen. Op de Burcht bevindt zich, naast de oude regeringsgebouwen, die nu als musea dienen, echter ook een beroemd oud straatje met het huis waar Kafka zijn boeken schreef. Op diverse plaatsen vinden tevens concerten plaats.

Het oude centrum is echter ook niet mis, met op het oude stadsplein enige mooie hussietische en katholieke kerken en het indrukwekkende oude uurwerk. En wat te denken van de vele leuke terrasjes in de buurt. Even een eindje doorlopend richting de Moldau kom je bij de Karelsbrug, misschien wel het kenmerk van de stad. Een prachtige oude brug met allerlei beelden van heiligen e.a. Boheemse helden. Staand op de heuvel aan de overzijde van de Moldau wacht u een prachtig overzicht van de brug en de stad.

Het oude Joodse centrum is echter ook de moeite waard. Hier kunt u veel synagogen en een bij velen wel bekend Joodse begraafplaats bezoeken. Natuurlijk is er hier weer veel aandacht voor Kafka.

Het Wenceslasplein mag als het over Praag gaat, tenslotte niet vergeten worden. Het grote plein waar alle belangrijke politieke gebeurtenissen plaatsvonden. Denk aan de grote demonstraties tijdens de Fluwelen Revolutie in 1989 . Het is een groot plein met tegenwoordig veel theaters, restaurants en nachtclubs. Met aan de noordzijde het Neo-Renaissance Nationaal Museum, het gebouw van waar Vaclav Havel de menigte toesprak tijdens de revolutie.

Praag is dus zeker een bezoek waard. En zeker ook voor bierdrinkers, want het Tsjechische bier is gewoonweg geweldig!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: