Boedapest, mooie stad aan de Donau

In 2007 bezocht ik Boedapest, de hoofdstad van Hongarije. Een stad die koesterend ook wel de ‘Koningin van de Donau’ wordt genoemd. Een stad, die door deze rivier  in tweeën wordt gedeeld. Pas in de 19e eeuw zou een brug de hoofdstad Boeda verbinden met Pest en zo leiden tot de nieuwe stad Boedapest. Een prachtige stad met monumentale gebouwen, indrukwekkende bruggen, vele interessante musea en enige beroemde badhuizen. Een stad waar de sfeer van de Balkan al te proeven is.

Buda, het hoger gelegen deel van de stad aan de linkeroever van de Donau, vormde vroeger de oude hoofdstad. Op de Burchtheuvel, de oude ommuurde stad, vind je het koninklijke paleis met enige mooie musea, zoals de Nationale Galerie, het Historisch Museum en het Ludwig Museum. Iets verderop, richting noorden, bevinden zich het parelwitte Vissersbastion uit de 19e eeuw en de bekendste kerk van de stad, de Matthiaskerk. De kerk waar de Hongaarse koningen gekroond werden en hun huwelijken werden ingezegend. Weer iets verder naar het noorden kun je terug naar de Turkse tijd door de 16e eeuwse Kiralybaden te bezoeken.

Ook het laag gelegen Pest aan de rechteroever kent echter veel bezienswaardigheden. Allereerst het prachtige Parlementsgebouw. Een indrukwekkend groot wit gebouw, direct gelegen aan de Donau, dat zoveel toeristen trekt dat je beter van tevoren tickets kunt reserveren. Verder van de rivier af, in het centrum van Pest , ligt de St. Stephanusbasiliek, de grootste kerk van de stad, vernoemd naar de eerste christelijke koning van het land. Het Heldenplein, met als voornaamste attractie het Millenniummonument, in 1896 gebouwd ter ere van het 1000-jarige bestaan van Hongarije, is zeker ook een bezoek waard. En wat te denken van de indrukwekkende Grote Synagoge, de grootste synagoge van Europa, zeer opvallend gebouwd in Moorse stijl. Voor de aankoop van Hongaarse producten is de Centrale Markthal zeer interessant.

Als het om eten en drinken gaat, vind je op de Burchtheuvel enige leuke koffiehuizen en elders in de stad enige goede restaurants waar je, onder het genot van zigeunermuziek, de Hongaarse keuken kunt proeven. Wil je het chique maar zeker niet duur doen, dan dineer je in Pest aan de oever van de Donau. Lekker gezellig en romantisch en waar je ’s avonds ook nog de prachtige verlichting op de 9 bruggen over en langs de kades van de Donau kunt zien.

Budapest, een stad die zeker de ‘Koningin van de Donau ‘genoemd mag worden!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: