Dalmatië, een aanlokkelijk reisdoel

Heeft u ooit nagedacht over een vakantie naar zuid-oost Europa. Vergeet dan de Dalmatische kust niet. Een kust met veel eilanden, prachtige steden en helder water. Een kuststrook, die ook heel verschillende invloeden heeft ondergaan. Op veel plaatsen zijn de invloeden van de Grieken, Romeinen en Byzantijnen te zien. Zo b.v. het reusachtige paleis van keizer Diocletianus dat een deel van de binnenstad van Split vormt. Op veel andere plaatsen kom je latere invloeden van de Venetianen, Italianen en Oostenrijkers tegen.

Opatija, in het noorden, is het voorbeeld voor de invloed van de Habsburgers en vormt een badplaats a al fin de siecle. Statige hotels en strandvoorzieningen voor de Habsburgse elite vormen er het decor. Meer naar het zuiden krijgen Italiaanse invloeden de overhand. Zadar vormt daar een goed voorbeeld van. De katholieke kerk en vele andere gebouwen er daar heel Italiaans uit. Het eten en de koffie zijn ook sterk Italiaans beïnvloed. Geen wonder voor een streek, die tot 1945 Italiaans was.

De Italiaanse invloed zet zich langs de hele Dalmatische kust voort. Zo ook in Trogir. Trogir kende echter ook vele andere invloeden. Het leuke stadje bezit dankzij de Griekse, Romeinse en Venetiaanse invloeden een grote variëteit aan paleizen, kerken en herenhuizen. Verder naar het zuiden volgt Dubrovnik, lange tijd een onafhankelijke stadstaat door Turken en Venitianen tegen elkaar uit te spelen. De stad biedt u een mooie ommuurde binnenstad met prachtige kerken, een mooi paleis en indrukwekkende verdedigingswerken.

Als u van natuur houdt, zit u aan de Dalmatische kust ook goed. Je kunt er prachtige boottochten maken en de vele eilanden bezoeken. De kust kent mooie bossen en enige natuurparken, zoals b.v. de Krka-watervallen of de Plitvice-meren, waar u leuke wandelingen kunt maken. Ook wat het eten betreft zit u aan de Dalmatische kust goed. De locale keuken kent veel vis en veel Italiaanse invloeden. De wijnen zijn er goed en het locale bier is goed te drinken.

Aangezien Dalmatië in veel opzichten op Italië lijkt, maar toch anders is en bovendien veel goedkoper is het echt een uitstekend reisdoel!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: