Sicilië, eiland met een imposante historische erfenis

Denkt u bij een leuk vakantiedoel wel eens aan Sicilië? Waarschijnlijk niet en dat is jammer, want Sicilië heeft echt veel te bieden. Het bezit een prachtige erfenis uit de antieke oudheid en ook de erfenis uit de Normandische periode mag er zijn. Met de Etna heeft het eiland dan nog een heel andere trekpleister in handen.

De Griekse erfenis op Sicilië is indrukwekkend en zo groot dat er op Sicilië meer restanten van oude Griekse bouwwerken liggen dan in Griekenland zelf. Vooral rond de oude Grieks/Romeinse havenstad Siracuse valt er veel te zien. Ook de tempels in Segesta, Agrigento en Selinunte zijn goed bewaard gebleven en behoren echt tot het wereldcultuurerfgoed. De Romeinse erfenis, kun je in Piazza Almerina uitstekend bewonderen. Daar bevindt zich met het Vila Romana del Casale de grootste en best bewaarde verzameling van Romeinse mozaïeken ter wereld. Al vanaf de triomfboog in het begin wordt je er overweldigd door een enorme rijkdom aan galerijen, thermische baden en indrukwekkende mozaïeken.

In Palermo e.o. kun je de indrukwekkende cultuuruitingen uit de Normandische periode bekijken. Kerken, kloosters en paleizen, die een resultaat zijn van een synthese van 3 grote culturen: de Arabische, de Byzantijnse en de Katholieke. In de bouwstijl van de Mon Reale, een kathedraal met een klooster net buiten de stad, zie je duidelijke Arabische invloeden. De schitterende mozaïeken zijn dan weer Byzantijns en de schilderingen Katholiek. Ook het Noormannenpaleis in de stad zelf kent deze synthese. Vooral de koninklijke zalen en de kapel van het paleis met zijn vele Byzantijnse mozaïeken zijn echt de m0eite waard. Palermo kent daarnaast nog een andere verrassing. Een eeuwenoud poppentheater. Neem echt eens even de tijd om zo ’n theater te bezoeken en b.v. het Middeleeuwse verhaal van Roeland te volgen.

De Etna is van een andere orde, maar zeker een bezoek waard. Het is een van de actiefste vulkanen ter wereld, die je zelf kunt bezoeken. Je kunt tot vlak aan de top komen en daar rondwandelingen maken. Het landschap lijkt wel een maanlandschap,  met overal punten waar warme gassen omhoog kunnen komen. Erg indrukwekkend, zeker als je na afloop weer op het warme strand van de Middellandse Zee kunt liggen.

Al met al is Sicilië een prachtig reisdoel. Het mediterrane klimaat en de uitstekende Italiaanse keuken maken het alleen nog maar interessanter. Dus pak je koffers en ga het zelf bekijken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: