Doorwerken in de vakantie?!

Bron: Intermediair

Alhoewel Abvakabo FNV het afraadt, werkt bijna 40% (Regus) van de Nederlanders door tijdens de vakantie. Vreemd is het niet, dit is namelijk al jaren zo. Volgens Monsterboard was dit percentage in 2008 zelfs bijna 50%. Aangezien op dit soort onderzoeken een passende marge op toegepast moet worden, kun je stellen dat dit aantal werkenden de laatste jaren ongeveer gelijk blijft.

Dit was vroeger wel anders. De meest voor de hand liggende redenen hiervoor zijn de steeds flexibeler wordende werktijden en werkomgeving. Sinds de uitvinding van de laptop kun je bijna overal werken en tegenwoordig is ook bijna op elke plaats internet te krijgen. Maar is doorwerken wel goed? Hier verschillende de meningen nogal over.

Ontspannen in de vakantie is belangrijk

Zoals in de inleiding al te lezen is raadt Abvakado af om te werken in de vakantie. Volgens hen is de vakantie enkel voor ontspanning bedoelt. Je moet mentaal en fysiek uitrusten om stress te voorkomen. Wanneer je doorwerkt dan blijven je stresshormonen op hun normale (hoge) niveau en kom je in de problemen als de vakantie voorbij is. Gewoon een vakantiehuisje boeken en luieren luidt het devies.

Doorwerken tijdens de vakantie is gezond

Volgens Willem van Rhenen van Arboned is het niet zo erg om tijdens de vakantie in contact te blijven met het werk. Werken is gezond. Volgens hem is het een raar idee dat je zou moeten bijkomen van werken. En feit is dat het vakantiegevoel bij terugkomst meteen verdwenen is. Volgens hem veroorzaken extreme overgangen juist de stress waar Abvakado het over heeft. Mensen schieten juist in de stress door vanaf niets doen ineens weer vol aan de bak te moeten. Willem is daarom voorstander doorwerken, als het maar niet de prioriteit van de vakantie is.

Werken met mate is prima

Wetenschapper Jessica de Bloom heeft onderzoek gedaan naar de invloed van vakantie op het welzijn. Uitkomst: werken is niet de facto slecht. Een vakantie doet je goed omdat je dan zelf in controle bent. Je kan zelf je rust momenten indelen en niets hoeft. Je kan er dan bewust voor kiezen om even te werken, en dit is helemaal niet slecht. Zolang het niet geforceerd wordt is een halfuurtje werkmail bijhouden prima volgens Jessica.

De held uithangen is slecht voor het bedrijf

Bart Lorang van Amerikaans internetbedrijf Fullcontact is fel tegenstander van werken tijdens de vakantie. Hij geeft zijn medewerkers $7500 extra vakantiegeld als ze onbereikbaar blijven tijdens hun vakantie. Naast de gezondheid en leuke ervaring gaat het volgens hem namelijk om iets anders. In veel bedrijven bestaat een misplaatst heldengedrag. Men denkt onmisbaar te zijn; de enige die zijn taak kan uitvoeren. Dit is juist een probleem in plaats van een heldendaad. Volgens Lorang moeten deze mensen hun informatie en kennis beter delen met de medewerkers. Dit is uiteindelijk beter voor het bedrijf.

Conclusie

Uit deze vier meningen kun je concluderen dat een klein beetje werken tijdens de vakantie helemaal niet erg is. Alleen Bart Lorang is fel tegen werken in de vakantie, maar beargumenteert het alleen met slechte kennisdeling. Dit kan natuurlijk gewoon opgelost worden. Jessica en Willem zijn het min of meer eens, en Abvakado raadt het wel af, maar alleen vanwege de stress. Zolang je maar zelf in controle bent kun je dus best een beetje werken in de vakantie.

Bron: managersonline.nl, Hugo Stienstra

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: