Mont St. Michel, de pracht van het westen

Bij Avranches, aan de Normandische kust, bevindt zich de Mont St. Michel, ook wel de ‘pracht van het westen’ genoemd. Dit prachtige kloostercomplex ligt op een getijdeneiland dat vroeger alleen bij eb bereikbaar was. Het complex en de baai waarin het ligt zijn, zo indrukwekkend dat zij in 1973 door de UNESCO  tot werelderfgoed zijn uitgeroepen.

Geschiedenis van het kloostercomplex

Op 16 oktober 709 begonnen de heilige Aubert en de zijnen aan de bouw van de St. Mont Michel, zo gezegd na visioenen waarin aartsengel Gabriël hen daartoe opdracht gaf.  In de loop van de tijd werd het klooster verder uitgebouwd en verscheen er een Romaanse kerk op de aanwezige cryptes. In de 13e eeuw kreeg het complex door een gift van de Franse koning Philippe Auguste zijn  Gotische gedeelte. Twee gebouwen van drie etages beneden het klooster en de refter. In 1421 werd het Romaanse koor, na zijn ineenstorting, tenslotte vervangen door een Gotisch koor. In de Middeleeuwen groeide het klooster na Rome en St. de Compostella uit tot de grootste bedevaartsoord van westelijk Europa.

Huidige tijd

Tegenwoordig is het klooster weer bewoond door kloosterlingen en worden er weer missen gehouden in de kerk en de cryptes daaronder. Het eiland kan ook bezocht worden. Na binnenkomst in het kloostercomplex kunt u op de Grote Straat enige huizen uit de 15e eeuw en enige winkeltjes en musea bekijken. De musea geven u een kijk op de bouw en de geschiedenis van het klooster of het locale werken van de zee bij Mont St. Michel. Verder naar boven lopend komt u bij de kerk en de abdij. De abdij biedt u een goede kijk op de  architectuur van de 11e tot de 16e eeuw. Na deze bewonderd te hebben, kunt u over de versterkte muren van het complex lopend de prachtige baai bekijken.

Speciale activiteiten

’s Avonds is er, behalve op zondag, van 19.00u tot 12.00u een nachtelijke parcours op het kloostercomplex uitgezet, waar u mede kunt genieten van muziek en speciale verlichting. Op speciale dagen kunt u in de abdij ook luisteren naar kerkelijke of klassieke muziek of in contact treden met bekende auteurs.

Al met al is Mont St. Michel zeker een bezoek waard!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: