Lille, ten onrechte miskend

Wie aan Lille denkt, denkt vaak aan een vieze stad in de Franse regio Nord. Een stad vol van vergane industriële glorie uit lang vervlogen tijden. Lille, het kent echter nog een heel ander gezicht. Dat van het oude Vlaamse Rijssel met haar prachtige Vlaamse centrum. Een centrum dat  de stad in 2004 ‘Europese culturele hoofdstad’ liet worden.

Vlaamse invloed

Het centrum kent nog steeds een sterke Vlaamse invloed. Op de Place du General de Gaulle, ook wel Grand Place genoemd, bevond zich in de Vlaamse tijd een grote markt. Nu vind je er naast de vele winkels, enige terrassen en historische gebouwen. Zoals de Vieille Bourse, de Oude Beurs in 17e eeuwse Vlaamse Barokstijl met haar sculpturen en kariatiden. Vier ingangen met Vlaamse leeuwen brengen je naar de binnenkoer. Eertijds een verzameling van 24 handelshuizen met hun rug tegen de galerijen, waarin zich nu allerlei boetiekjes  bevinden. Daarachter liggen de opera en de kamer van koophandel met zijn 76 meter hoge belfort in neo-Vlaamse stijl. Ook de huizenrij van Beauregard aan de achterzijde van de Bourse sluit prachtig aan bij het 17e eeuws aandoende plein. Een plein waar de mensen zich ’s zomers verzamelen rond de fontein aan de voet van de Colonne de Dessee. Het ereteken voor het succesvolle verzet van de stad tegen de Oostenrijkers in 1792.

De oude stad

De oude stad, Vieille Lille, kan zich na een grondige metamorfose weer aan iedereen laten zien. Zij kent vele leuke winkelstraatjes met kopstenen. In de Rue  Pelletier kun je op nr. 14 de stijlvolle winkel van Strelli zien en achterin de straat is een mooie cafe-galerij ondergebracht in een 17e eeuwse binnenplaats. Op menig andere plaats vind je nog steeds 17e of 18e eeuwse panden. In de oude stad bevindt zich natuurlijk ook het oudste gebouw van de stad. Het Hospice Comtesse uit 1237, toendertijd een van de belangrijkste hospitalen van de stad. Als u naar de oude stad gaat, vergeet dan zeker ook niet de Passerie Meert, de oudste banketbakkerij van de stad uit 1839, te bezoeken. Een bezoek aan de mooie viswinkel annex restaurant l’Huitrière, een pand in onvervalste art décostijl is zeker ook op zijn plaats. Je kunt er gerust binnenkomen om de prachtige zandsteentegels te bewonderen.

Saint-Andre en het Palais des Beaux-Arts

Lille kent nog een oude wijk die u kunt bezoeken. De Saint-Andre, een wijk aangelegd in de tijd van Louis XIV. Een wijk met  loodrechte straten en strenge sobere herenhuizen met koetspoorten en binnenkoersen. Hier bevindt zich ook het geboortehuis van generaal de Gaulle, tegenwoordig een museum. In deze wijk bevindt zich ook de citadel die de beroemde  vestingbouwer Vauban er liet bouwen. In het Paleis der Schone Kunsten, het Palais des Beaux-Arts, bevindt zich een collectie, die na die van het Louvre, als de tweede van het land wordt gecatalogeerd. U kunt er prachtige werken van o.a. Rubens en Jordaens aantreffen. In de gewelfde kelders van het museum kunt u ten slotte prachtige schilderijen en voorwerpen uit de middeleeuwen en de renaissance bewonderen.

Lille mag een vies en stoffig imago hebben. Maar anno 2012 is dat toch volledig ten onrechte. Ga het centrum en de oude binnenstad gerust bekijken en vergewis u zelf!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: