La Loire a velo, een fietstocht langs 18 prachtige kastelen

Bent u toe aan een sportieve vakantie in Frankrijk? Maar wel een vakantie die u in alle rust met uw hele gezin kunt vieren. Dan is er ‘La Loire a velo’, een fietstocht van St Brévin-les-Pins (Loire-Atlantique) naar Cuffy (bij Nevers). Een fietstocht van 800 km, langs 18 prachtige kastelen, die u zowel van west naar oost als andersom kunt afleggen.

De kastelen

Om 18 kastelen te omschrijven gaat een beetje ver. Maar een korte toelichting op enige kastelen is wel op zijn plaats. Het kasteel van de hertogen van Bretagne te Nantes, is b.v. de plaats waar het Edict van Nantes getekend werd, die de Hugenoten godsdienstvrijheid gaf. Het kasteel herbergt verder een van de rijkste historische musea van Frankrijk. Het witte, aan alle kanten door water omgeven, middeleeuwse kasteel van Sully-sur-Loire mag er zeker ook wezen. Dit kasteel geeft toegang tot de vallei van de Loire. Het kasteel van Chambord heeft ook een grote uitstraling. Het paleis kent schitterende zalen en een bijzondere dubbele wenteltrap. Het uitgestrekte park bij het kasteel geeft u gelegenheid in overvloed om lekker te wandelen of te fietsen door de bossen.

Natuurlijke bezienswaardigheden

Een tocht langs de Loire levert natuurlijk ook veel prachtige natuur op. Het schitterende rivierlandschap verandert steeds en kent veel meanders en beboste eilandjes. Tussen Tours en Angers bevindt zich, uitgestrekt over 2700m2 het natuurpark Loire-Anjou-Touraine. Een prachtig gebied om al fietsend of wandelend op ontdekkingstocht uit te gaan. Of wat te denken van een kano- of kajaktocht. De Loire kent ook vele (onbewoonde) eilandjes waar een veelzijdige flora en fauna door afdoende bescherming goed kan floreren.

Franse keuken

Wie aan Frankrijk denkt, denkt natuurlijk ook aan de Franse keuken. De vallei van de Loire hoeft daarbij zeker niet onder te doen voor de rest van het land. De streek staat natuurlijk vooral bekend om zijn uitstekende wijnen. Zoals b.v. de Chinon, Muscadet of Saumur. Velen van deze wijnen worden op hun beurt weer op vernuftige wijze gecombineerd met de lekkerste soorten kaas. Maar wat te denken van de vele appetijtelijke vlees- en visgerechten die de regio ons te bieden heeft.

Alles overziend krijg ik nu al zien om de fietstocht af te leggen. Was het niet vanwege het sportieve, dan wel voor de culinaire lekkernijen!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: