Krakau, Polens oude hoofdstad

Krakau is bij velen onbekend. Toch heeft deze oude hoofdstad als oud administratief en cultureel centrum van Polen veel te bieden.

Stare Miasto, het oude centrum

Krakau is de oude hoofdstad van de Jagellionen, een oude Pools-Litouwse dynastie. In een tijd dat Polen op het toppunt van zijn macht was. Talloze gebouwen uit de middeleeuwen en renaissance in de oude binnenstad herinneren aan deze glorietijd. Dit oude centrum, de Stare Miasto, bereik je na een wandeling door het Plantypark. De mooiste route naar de oude stad via de Florianpoort waar de Barbacane, een van de laatste intacte ronde bastions van Europa zeker indruk op je zal maken. Aan het eind van Florianskastraat wacht de Rynek Glowny, een prachtig, groot middeleeuws stadsplein. Hier klopt het sociale hart van de stad, met in het midden een bijzondere 13e eeuwse lakenhal, de Sukiennice. Een symmetrisch geelkleurig gebouw met prachtige arcades en gewelven, waaronder veel leuke winkeltjes zijn gehuisvest. Het plein bezit nog veel meer mooie gebouwen en is door zijn aantrekkelijke sfeer een echte must voor iedere bezoeker.

De Wavelheuvel

De Wavelheuvel met de Wavelburcht is het historische hart van Polen. Van hieruit bestuurden de Poolse koningen hun land voor bijna zes eeuwen tot aan het einde van de 16e eeuw. De burcht is gebouwd in Renaissance-stijl en kent een beroemde binnenplaats uit 1507 van de Italiaanse architect Francesco Fiorentino. Verderop de heuvel staat ook de Gotische kathedraal van de stad waar de Poolse koningen werden gekroond en begraven. Erg opvallend hier zijn de beenderen van pre-historische dieren, die aan de massale poort van de kathedraal hangen. Beenderen die de kracht zouden hebben kwaad tegen te houden en de kathedraal te beschermen.

Kazimierz, de Joodse wijk

Dichtbij de Wavelheuvel ligt Kazimierz, een wijk waar zich vanaf 1495 Joden gevestigd hebben en dat zich naast Warschau ontwikkelde tot het echte Joodse centrum van Polen. De meeste bewoners zijn tijdens WO II vermoord en het heeft tot na de val van het communisme geduurd voordat de wijk weer in zijn glorie hersteld werd. Nu zijn de synagogen en andere Joodse gebouwen herbouwd en kun je er de Joodse sfeer weer proeven. Het pronkstuk van de wijk vormt de Szerokastraat met haar Oude Synagoge in renaissance-stijl. Nu is er het museum van de geschiedenis en cultuur van de Krakause Joden gevestigd. De overige 7 synagogen zijn zeker ook de moeite waard en dan vooral de 16e eeuwse Remu’hsynagoge, die nog steeds in gebruik is. Voor Joodse klezmer-muziek en een goede maaltijd kun je in de Szerokastraat tenslotte terecht in een restaurant tegenover het oude Jordanowpaleis, dat nu dienst doet als Joodse boekhandel.

Krakau is het echte oude hart van Polen en daarmee meer dan een bezoek waard!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: