Rouen, stad der impressionisten

Rouen, de hoofdstad van Normandie, staat bij de meesten van ons bekend als de stad waar Jeanne d’ Arc op de brandstapel kwam. In Frankrijk staat Rouen echter ook bekend als ‘de stad der impressionisten’. Een term die aangeeft dat de stad zich uitermate goed leent voor een artistiek uitstapje.

Rue du Gros Horloge

Een van de interessante bezienswaardigheden van Rouen vormt de Rue du Gros Horloge. Een straatnaam die verwijst naar een groot 14e eeuws uurwerk boven de ingangspoort naar de oude stad. De straat verbindt de twee pleinen, de Place de la Cathédrale en de Place du Vieux-March, waartussen zich het oude centrum bevindt. Over de hele lengte van de straat kun je daarom winkels in prachtige vakwerkhuizen aantreffen. Terwijl op de Place du Vieux-March diverse leuke terrasjes uitkomen. Parallel aan de Rue du Gros Horloge loopt de Rue aux Juifs. De straat waar het laat-gotische Palais de Justice aan gelegen is. Omdat het centrale deel ervan vanaf 1510 als koninklijk paleis diende, bezit het gebouw tevens een schitterende voorgevel in flamboyant gotische stijl.

De Notre Dame

‘De stad met de honderd beierende klokken’ is weer een andere naam voor Rouen. De bekendste kerk die daaraan bijdraagt is natuurlijk de kathedraal de Notre-Dame. Het Gotische bouwwerk behoort zelfs tot de bekendste kathedralen van Frankrijk. Vooral de façade van de kerk, samen met de aangrenzende St. Romaintoren en de rijkelijk versierde Botertoren zullen bij menigeen van ons bekend zijn. Binnen in de kerk valt het elegante 13e eeuwse koor op, met in de kooromgang de mooiste glas-in-lood-ramen van het hele gebouw. De serie doeken die Monet schilderde van de westgevel zullen overigens zeker bijgedragen hebben aan de bekendheid van de kathedraal.

Aître Saint-Maclou

Het binnenhof van de St. Maclou is vanwege haar oorspronkelijke functie als knekelhuis wel een bezoek waard. Deze functie heeft tot macabere versieringen geleid. Zo bevat het houtsnijwerk in de balken en palen gekruiste beenderen, schedels en voorwerpen voor een begrafenis. De westelijke en oostelijke zuilen tonen zo ook een dodendans met historische figuren en geestelijken. In de noordelijke zuil kondigen sibillen uit de oudheid tenslotte op hun beurt de komst van Christus aan.

Stad der impressionisten

Een bezoek aan Rouen kan niet volstaan zonder een bezoek aan het Musee des Beaux Arts. Dit locale Museum der Schone Kunsten zorgt er namelijk voor dat de stad zijn naam volledig eer aandoet. Het museum bezit naast werken van meesters uit oudere tijden een indrukwekkende collectie impressionistische kunst. Een collectie met werken van Monet, Degat, Renoir en vele andere impressionistische toppers die zijn gelijke niet kent.

Bent u geïnteresseerd in impressionistische schilderkunst of toppunten van de Franse geschiedenis? Wat let u om Rouen te bezoeken!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: