Ronda, een stadje dat zichzelf is gebleven

Hoog in de bergen op een steile klip bevindt zich een mooi stadje van Moorse origine. Een stadje dat uitgegroeid is tot de derde toeristische attractie van Andalusië. Ronda! Een stadje dat ondanks alle toeristen toch vooral zichzelf is gebleven.

De oude binnenstad

Het Centraal Andalusische stadje heeft door zijn ligging veel van zijn historische charme weten te bewaren. En dan vooral de oude binnenstad. Veel ziet er nog echt middeleeuws uit. Het stadje kent nog veel smalle met kobbelsteen geplaveide steegjes vol oude kerken, adellijke paleizen en leuke pleintjes en terrassen. Ook enige herenhuizen, die tot op de dag van vandaag nog bewoond worden door locale notabelen, zijn  interessant om te zien. Zoals b.v. het huis van Don Bosco, de Casa de Don Bosco, met zijn kleine maar volle tuinen. Deze vallen echter in het niet bij de kleine tuinen bij het Palacio Mondragon, het oude Moorse paleis uit de 12e eeuw. Dichtbij dit paleis ligt het leukste plein van Ronda, de Plaza Duquesa de Parcent, met de oude kathedraal en het mooi geornamenteerde stadhuis. Leuke bars en restaurants bevinden zich slechts op steenworp afstand  in de Calle Arminan. Omdat  de Moorse omwalling om de oude binnenstad nog grotendeels intact is, kunt u alles ook prima bekijken via een mooie wandeling over de stadsmuren met fotomogelijkheden in overvloed.

Drie indrukwekkende bruggen

Ronda wordt in tweeën gedeeld door de El Tajo, een rivier die een diepe kloof heeft uitgesneden. Een kloof die overbrugd wordt door drie beroemde bruggen: de Puente Romano (Romeinse burg), de Puente Viejo (Oude  brug)  en de fameuze Puente Nuevo (Nieuwe brug). De Puente Nuevo is het symbool en de trekpleister van de stad. De brug is een van de meest gefotografeerde bouwwerken van Spanje en biedt een prachtig overzicht over de kloof en de omliggende bergen.

Bekend om zijn stierenvechtschool

Ronda kent ook nog een attractie van een geheel andere soort. Het is bekend als de plaats waar het moderne stierenvechten is ontstaan met de matador nu te voet i.p.v. te paard. In 1784 werd in de stad de Plaza de Toros gebouwd, de oudste nog bestaande arena voor stierenvechten van Spanje. Gelukkig is de arena nu merendeels enkel een museum, want slechts in september vinden er jaarlijks 4 gevechten plaats.

Ronda mag dan wel minder bekend zijn dan Granada, Cordoba of Sevilla. Het vormt door zijn charme, zijn imposante bruggen en zijn goed bewaarde oude binnenstad toch een echte Andalusische trekpleister.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: