Wenen, glorieuze stad der Habsburgers

Meer dan walsen van Strauss

Bij Wenen denkt menigeen direct aan nieuwjaarsdag en het klassieke concert met walsen van Strauss. Wenen is echter nog zo veel meer. ’s Werelds grootste klassieke componisten als Mozart, Beethoven en Haydn hebben er b.v. gewoond en gewerkt. Als machtscentrum van de Habsburgers bezit Wenen bovendien veel meer andere culturele en historische hoogtepunten.

Historische monumenten

Een van de grootste trekpleisters van Wenen is Schloss Schönbrunn, het keizerlijk paleis. Ten tijde van Maria Theresia werd het slot de zomerresidentie van de Habsburgse keizers. Met zijn schitterende architectuur, prachtige kamers en bijzonder fraaie tuin vormt het paleis een monument van de eerste orde. De Kapuzinergruft, de keizerlijk grafkelder, waar Sissi e.a. keizers zijn opgebaard, is evenwel zeker ook een bezoek waard. Dan is er natuurlijk nog de Stephansdom. Deze Weense kathedraal behoort tot de top van het culturele erfgoed en wordt door de Oostenrijkers zelfs als nationaal kenmerk gezien. Door zijn architectuur en mooie gedetailleerde versieringen zal de kerk ook op u indruk.

s1

Beroemde culturele centra

De wereldberoemde Wiener Staatsoper is de grootste opera van Oostenrijk en behoort tot de beste opera ’s van de wereld. Hier vindt op nieuwjaarsdag het concert plaats met toppers van Strauss e.a. muzikale grootheden. Als symbool voor de nationale vrijheid vormt de opera tegenwoordig zelfs een waar monument. Een ander cultureel centrum is het MuseumsQuartier. Een groot complex vol met musea en culturele instellingen. O.a het Leopold Museum en MUMOK, het museum voor moderne kunst bevinden zich er, naast vele andere centra voor muziek, exposities en shows.

Leuke wijken

Wenen kent zeker ook enige wijken waar u zich goed kunt vermaken. Zo kunt u in Grinzing lekker eten en genieten van heerlijke huisgemaakte wijnen. In het oudste wijnhuis, das alte Presshaus, staat zelfs nog een 250 jaar oude wijnpers in de zeer indrukwekkende oude wijnkelder. De bekendste Weense wijk is toch evenwel de Prater, met zijn pretpark en reuzenrad uit 1897. Natuurlijk kunt u hier ook het planetarium gaan bezoeken als u meer van wetenschap houdt.

Wenen heeft dus voor eenieder veel te bieden. Maak er dus gebruik van en ga!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: