Salamanca, een bruisende stad in Castilië

Voor menigeen misschien onbekend nieuws, maar Castilië heeft ons nog meer te bieden dan Madrid. Zo is er de bruisende stad Salamanca, door haar indrukwekkende architectuur van glimmend zandsteen ook wel de ‘gouden stad’ genoemd.

Twee kathedralen

Salamanca telt twee kathedralen die met elkaar verbonden zijn. De Catedral Vieja, de oude kathedraal kent een mengvorm van romaanse en gotische stijlen en stamt uit de 12e eeuw. De Catedral Nueva is een 15e eeuwse gotische kathedraal weelderig versierd met plataresco decoraties. Doordat de bouw doorliep tot in de 18e eeuw kent het gebouw naast de gotische elementen ook veel invloeden uit de Renaissance en de barok. Vooral de buitenkant van de kathedraal wordt door velen als bijzonder mooi ervaren.

De oudste universiteit van Spanje

De stad kent de oudste universiteit van Spanje. Reeds in 1218 opgericht, telt het zelfs tot de twee na oudste van Europa. Haar indrukwekkende gebouwen hebben de grootste denkers van Spanje voortgebracht en ademen nog steeds een eeuwenoude sfeer uit. Nu is de universiteit bij buitenlanders vooral bekend vanwege haar veel gebruikte (zomer)cursussen in de Spaanse taal.

salamanca

Een van de mooiste pleinen van de natie

Het Plaza Mayor is al sinds de 18e eeuw het centrum van alle locale activiteiten. Het plein wordt als een van de mooiste van Spanje gezien en kent vele barokversieringen, die overdag glimmen op het gele zandsteen. Prachtige verlichting zorgt ervoor dat het plein ook ´s nachts niets van zijn schoonheid inboet en daardoor een schitterend decor vormt om elkaar te ontmoeten. Zeker met al die leuke terrasjes en tapasbarretjes in de buurt.

Casa de las Conchas

Een zeer bijzondere bezienswaardigheid van de stad vormt de Casa de las Conchas. Een 16e eeuws huis in gotische stijl, dat aan de buitenkant helemaal bedekt is met uit goudkleurig zandsteen gehakte schelpen. Tegenwoordig doet nabij de universiteit en de kathedralen gelegen huis dienst als bibliotheek.

bruisend nachtleven

Salamanca trekt studenten uit heel Spanje en zelfs uit heel Europa. Daardoor vormen studenten 30% van de locale bevolking. Iets wat terug te zien is in een bruisend nachtleven. Een groot aantal leuke bars, knusse jazzclubs en grote discotheken biedt iedereen de mogelijkheid om zich tot diep in de nacht tegen een prijsje te vermaken.

Salamanca is een mooie en bruisende stad. Een stad die u daarom gewoonweg niet mag missen!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: