Nantes, tweede stad van Bretagne

Het Noordoosten van Frankrijk is rijk aan prachtige vergezichten en ruige natuur, maar ook op cultureel vlak valt er veel te bezien, zo ook in de havenstad Nantes.

Geschiedenis

Zo is er bijvoorbeeld Nantes, de tweede stad van Bretagne. Deze stad is opgericht voor de Romeinse Tijd en staat dus bol van de historie. In de Middeleeuwen ontaardde er een felle strijd tussen Nantes en Rennes om de heerschappij over de provincie Bretagne, die dit uiteindelijk ook zou winnen. Tegenwoordig is Rennes de hoofdstad, omdat Nantes administratief gezien niet meer onder Bretagne valt. In latere eeuwen (vooral de 20e) ontpopte Nantes zich als een echte handelsstad met betrekkingen met onder andere Holland en Spanje. Tegenwoordig is Nantes een belangrijk economisch centrum in het Noordoosten van Frankrijk. Dit is mede te danken aan de grote zeehaven die Nantes met de rest van de wereld verbindt.

Cultuur

Alhoewel Nantes zwaar werd getroffen in de Tweede Wereldoorlog, is er nog een grote hoeveelheid aan historische gebouwen overeind blijven staan. Het meest belangrijke is misschien wel het kasteel van de Hertogin van Bretagne, dat ui de 10e eeuw stamt. In dit kasteel vind je tegenwoordig het Musée des Arts Décoratifs, maar kun je ook nog genieten van de luxe sfeer die er hangt. Een ander deel van de stad wat een bezoekje waard is, is het Île de Feydeau. Dit was vroeger een eiland buiten Nantes, maar door de uitbreidingen is het ondertussen ingelijfd in de stad. Ondertussen is het geen eiland meer, maar zijn de omliggende rivierarmen opgevuld.

Chateau des Ducs

In het centrum vind je ook de oude Kathedraal nog terug. Deze kathedraal is in de welbekende Gotische stijl gebouwd, maar is pas in 1893 afgerond. In de Tweede Oorlog is de kathedraal vrijwel platgebombardeerd, maar deze is in de loop van de jaren weer gerestaureerd. Het interieur van de kerk is een prachtig aangezicht met een veelheid van marmer en wit natuursteen. In combinatie met de immense hoogte, geeft dit het gebouw een heel ruimtelijk gevoel.

Door de economische belangen en historische veelzijdigheid is Nantes een stad voor iedereen en zeker een bezoekje waar. Ken je zelf nog leuke plekjes in Nantes, laat het ons dan in de reacties weten!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: