Rennes, de éérste stad van Bretagne

Waar we afgelopen week een artikel over Nantes plaatsten, hebben we het vandaag over ‘de concurrent’, Rennes.

Historie

Technisch gezien is Rennes officieel geen deel meer van Bretagne, maar is het nu de hoofdstad van het district Ille-et-Vilaine. Rennes is een stad die, voor de handel, zeer strategisch ligt. De stad bevindt zich namelijk tussen twee rivieren, die samenvoegen: Ille en Vilaine. Door de ouderdom van deze stad, is veel te zien op cultuur-historisch gebied. Je kunt zo onder meer de overblijfselen van de stadsmuur zien, die gebouwd is ten tijde van de Romeinen. In de tijd sindsdien is Rennes nooit zijn strategische voordeel kwijt geraakt, maar heeft het juist weten te benutten om verder door te kunnen groeien. Vandaag wonen er meer dan 220.000 bewoners in deze stad en is het de derde snelst groeiende stad in Frankrijk.

Cultuur

Wederom is Rennes een stad, gebouwd in de vroege jaren van onze beschaving. Dit is goed terug te vinden in verschillende monumentale gebouwen in en rondom de stad. Zo is daar bijvoorbeeld de Parlement of Bretagne, gevestigd in het rijke Noorden van de stad. Leuk zijn de felgekleurde, houten huisjes in de buurt van het parlement. Het plaza waar het parlement aan ligt, biedt ook plek aan onder meer de opera, gemeentehuis en het paleis van St. George. Opmerkelijk is het schrille contrast tussen de oude cultuur en de moderne architectuur. Zo vind je net buiten het centrum het tweede campusgebouw van de Université de Rennes, wat een strak, futuristisch uiterlijk heeft. Vergeleken met de oudere architectuur die te vinden is in de binnenstad, is dit een groot verschil.

Palais Saint George

Naast de prachtige architectuur, biedt Rennes ook plek aan verschillende musea. Wederom is hier een schril contrast zichtbaar  in het aanbod van musea: variërend van Musée des Beaux Arts tot Musée des Transmissions. In het Musée des Beaux Arts vind je onder meer werk terug van grootheden als Gauguin en Picasso. Kortom, er is meer dan genoeg te zien op zowel historisch, alsmede modern vlak. Rennes is een stad waar je gerust een paar dagen rond kunt lopen, zonder je een moment te vervelen.

Kent u nog leuke plekjes in Rennes? Laat het ons weten in de reacties!

Advertenties

1 reactie (+voeg die van jou toe?)

  1. Lieke Vloedgraven
    Apr 12, 2013 @ 11:39:27

    Rennes is de hoofdstad van Bretagne en maakt wel degelijk deel uit van de regio. Nantes daarentegen ligt sinds de administratieve herverdeling niet meer in Bretagne, maar is nu de hoofdstad van de regio Pays de la Loire. Inwoners van Nantes voelen zich echter nog gewoon Bretons, omdat het Bretonse bloed nog door hun aderen stroomt.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: