Évora

Évora is een indrukwekkende verzameling bouwkundige juweeltjes, samengeperst in een ommuurde stad. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de stad in 1986 op de ‘World Heritage Sight’ van UNESCO is geplaatst. Maar wat valt er zoal te zien in dit stadje in het zuiden van Portugal?

Convento dos Lóios

Het Convento dos Lóios is een 15e eeuws klooster, wat tegenwoordig dienst doet als pousada, een luxueus hotel. De gasten van het hotel slapen in kamers die vroeger als kloostercel werden gebruikt en er zijn eetzalen aan twee kanten van de kloostergang. Het gebouw is in zijn geheel in Gothische stijl opgetrokken en de muren zijn beschi8lderd door Diogo de Arruda. Deze kunstenaar wordt door velen gezien als de beste tegelschilder en architect uit zijn tijd. Hij is onder meer ook verantwoordelijk voor de bouw van de Convento de Cristo in Tomar.

São Francisco

Deze 15e eeuwse kerk is sterk in trek bij de toerist, vanwege zijn opvallende Capela dos Osso (vrij vertaald de Kapel van de Beenderen). Deze kapel is versierd met de beenderen van 5000 menselijke skeletten, wat het een lugubere sfeer geeft. De honderden schedels kijken vanaf de top van de kapel op de bezoekers neer en achter in de kapel hangen de verschrompelde lichamen van een man en een kind. De macabere setting is voor velen afschrikwekkend, maar voor evenzoveel bezoekers heeft het een fascinerende uitwerking.

De facade van deze kathedraal uit de 12e eeuw kijkt uit op de Romeinse tempel van de stad. De kathedraal bestaat uit twee grote, massieve torens die de indruk wekken dat ze bij eerder bij een fort zouden staan dan een kathedraal. Opvallend kenmerk zijn de uitgehouwen stenen standbeelden van de vijf apostelen en Jezus, die bij de ingang geplaatst zijn. Ook het museum is een bezoekje waard, met een uitgebreide collectie aan edelstenen en versierde gouden en zilveren kelken. Echter is het meest opvallende museumstuk een ivoren beeld van de Maagd van het Paradijs, wat kan worden opengemaakt, waarna er drie welbekende taferelen tevoorschijn komen: Verkondiging aan Maria; de Geboorte en de Opname van de Maagd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: