De witte dorpen van Andalusië

De Witte Dorpen van Spanje zijn een toeristische trekpleister in het binnenland van Spanje. Deze dorpjes worden zo genoemd omdat ze behoren tot de idyllische en schilderachtige plaatsjes die veelvuldig te vinden zijn in het binnenland van Spanje.

Arcos de la Frontera

Arcos de la Frontera is een dorp, ten noorden van Cadiz, wat uitgestrekt over een lange heuvel ligt. Deze steek maar liefst 95 meter boven de rest van het landschap uit, waardoor er in de avonduren een lekker verfrissend windje waait. Door zijn strategische ligging kent Arcos vele overheersers in zijn geschiedenis. Dit varieert van overheersing van de Moren, tot het zijn van een grenspost voor de Christenen. Één van de meer opvallende gebouwen is de kerktoren op het Plaza del Cabildo. Deze toren had 58 meter hoog moeten worden, waarmee het de op één na grootste toren van Andalusië zou zijn. Echter, door een gebrek aan financiën werd de toren uiteindelijk 37 meter.

Ronda

Ronda ligt in een meer bergachtig gebied in het centrum van Andalusië, waar het op een hoogte van 750 meter ligt. Het stadje wordt in tweeën gesplitst door de rivier de Guadelevín, met een diepe kloof tussen beide kanten. Om  het stadje toch met elkaar te verbinden zijn er drie grote bruggen gebouwd: de Puente Nuevo; de Puente Viejo en de Puente Romano. De jongste brug, de Puente Nuevo, stamt uit de 18e eeuw, waarbij het verhaal gaat dat de maker ervan zelfmoord pleegde door vanaf zijn levenswerk te springen. De plek heeft een magische uitwerking gehad om meerdere artistiekelingen uit de geschiedenis. Zo heft Ernest Hemingway hier een aantal jaar doorgebracht en heeft hij er meerdere malen aan gerefereerd in zijn gedichten.

Grazalema

Van de drie dorpjes in dit lijstje, is Grazalema het meest schilderachtige. Met zijn steile paadjes, witte huizen en overvloed aan bloembakken waan je je in een droomwereld. Opmerkelijk is dat er in deze regio de meeste regen van Spanje valt. Daarnaast is er een opmerkelijk bos te vinden. In dit woud is er een voor Europa unieke boom te vinden: de pinsapo, oftewel zilverspar. Mede daarom is het woud een bescherm bosgebied geworden, om deze unieke bomen te behouden. Om het woud te betreden moet je wel toegang vragen aan het plaatselijke beheer.

Met deze drie dorpjes heb je volop de mogelijkheden om het echte idyllische Spanje te ontdekken. Daarnaast worden deze plaatsen niet overstelpt door toerisme, waardoor zijn rustige uitstraling behouden blijft.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: