Alençon en omgeving

Alençon is een klein, bruisend stadje en de hoofdstad van het district Orne in Normandië. Een tijd geleden was het zelfs wereldberoemd in Europa, vanwege zijn kunstig gefabriceerde kant.

De Kantstad

Nadat Alençon een lange periode in handen van de Romeinen was, besloten de Noormannen om hun territorium actiever te gaan verdedigen. Dit betekende ook dat Alençon één van de militaire nederzettingen werd. Dit is nog tot op de dag van vandaag terug te zien in de stad. Pas in de 17e eeuw werd Alençon meer dan alleen een militaire nederzetting. Vanaf deze eeuw werd er een goedkope manier gevonden om kant in grote hoeveelheden te produceren. Dit ging zelfs zo ver dat, onder Lodewijk XIV, er een koninklijk atelier werd geopend, waardoor het kleine stadje erkenning kreeg voor zijn harde werk. In de hoogtijdagen werkten er bijna 8.000 mensen in deze industrie.

Chateau d'O

Nederzetting

Zoals hierboven uitgelicht werd, is Alençon lange tijd een militair strategisch punt geweest. Dit is terug te zien in de kastelen die zich in en rondom deze stad bevinden. In de stad zelf zijn de overblijfselen van een kasteel te vinden, wat door Henri IV werd gesloopt. Mede daarom zijn alleen nog maar twee ronde torens te vinden, waarvan er één nog een zeer fraaie gevel bezit. Een kasteel wat nog wel in goede staat is, is het Chateau d’O. Dit laatgotische kasteel lijkt, mede door zijn slotgracht een sprookjeskasteel, compleet met arcaden, erkers, torentjes en een uitgestrekt park.

Kathedraal van Sées

De kathedraal van Sées is een architectonisch pareltje, gebouwd gedurende de 13e en de 14e eeuw. De kathedraal is één van best bewaard gebleven bouwwerken van de Normandische gotiek. Vooral zijn ranke torenspits schreeuwt om de aandacht van de bezoekers. Binnen is het meest in het oog springende detail het koor, met vier grote reliëfwerken op de zijkanten. De reliëfs zijn een impressie van het leven van de Heilige Maagd Maria.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: