Le Havre

De ruim 220.000 inwoners van Le Havre zijn voor het overgrote deel van één bouwwerk: de haven. Dit is ook niet zo verwonderlijk, gezien het feit dat de haven van Le Havre niet alleen de grootste in Normandië is, maar, op Marseille na, bijna de grootste van Frankrijk.

Geschiedenis

AL in 1517 werd er door toenmalige koning Frans I de opdracht tot de bouw van een haven in Le Havre. Destijds was dit een voorzorgsmaatregel, omdat de haven van Honfleur aan het verzakken was. Later bleek deze voorzorgsmaatregel een uitstekende keuze te zijn, gezien de sterke groei van olietankers en de komst van transatlantische stoomboten. Door het groeiende verkeer naar de haven werd het uiteindelijk één van de grootste zeepoorten van Europa. Dit maakte het ook één van de belangrijkste strategische punten van de Tweede Wereldoorlog, wat resulteerde in zeer zware gevechten in en rondom de stad. Helaas is een groot gedeelte van het toenmalige havengebied plat gebombardeerd, waardoor je tegenwoordig nauwelijks nog huizen kan vinden die er al langer dan vijftig jaar staan. Het enige wat er uit die tijd nog is overgebleven, is de Cathédrale de Notre Dame du Havre; deze is na de Tweede Wereldoorlog met veel moeite gerestaureerd.

Le Havre

Bezienswaardigheden

Het centrum van de stad an sich is, door de vele renovaties, niet erg spectaculair. Er zijn echter wel een paar bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn. Zo is er het Espace Oscar Niemeyer, een cultureel centrum bedacht door de wereldberoemde architect. Dit centrum, compleet met theaters, bioscopen en tentoonstellingsruimten zijn uit voornamelijk ronde, asymetrische vormen gebouwd, wat in schril contrast staat met de statige, hoekige stad. Daarnaast is er nog de Cathédrale Saint-Joseph. Deze kerk, gebouwd in de jaren vijftig, heeft een toren van ruim 105 meter. Dit is tevens één van de opvallendste en fraaiste oriëntatiepunten van Le Havre, en bepalen voor een groot gedeelte het stadsbeeld.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: